Ofte stilte spørsmål

     

Ofte stilte spørsmål



Mitt barn har akkurat startet å danse, kan de da være med på konkurranse?

Ja, det kan de. Be danseren gi beskjed til trener på kurset sitt atHun/han ønsker å delta på konkurranse slik at hun kan sjekke at danser er godt forberedt, og har dansen sin under kontroll.



Danseren har ikke dans?

På de forskjellige kursene lærer danserne dansen sin. Denne kan de da bruke som sin egen dans på konkurranse.



Hvordan foregår konkurransen?

På vestlandet konkurreres det normalt i 3 grener. Freestyle singel (den raske), dobbel (danses i par),og slow (den sakte). Man kan velge å bare konkurrere i en av disse klassene. Den de fleste starter med, er Freestyle singel. Dersom man ønsker å konkurrere i begge klassene, så kan det være lurt å avtale med trener. Spesielt i slow kan det være nødvendig med en privattime (30 min). Dette avtales direkte med trener. Man er ikke alene på dansegulvet før på 3.nivå her på vestlandet, om man da ikke er alene i klassen sin. Normalt danser 10 dansere samtidig på gulvet. Dommerne står langs sidene på dansegulvet, og alle danserne danser/løper mot sin venstre side. Fortsetter i ring så lenge musikken er på, ca 1 min. Man bruker sin dans uansett musikk. Så man øver ikke inn til en spesiell sang. Det danses 3 ganger i hver gren for alle under 11 år. I klassene over 11 år avhenger det av hvor antall påmeldte i hver klasse. Dersom mange påmeldte må de over 11 år (fra det året man fyller 11 år) kvalifisere seg for videre dans. Så man må kanskje ut i en second try, for å ta seg videre. Noen går rett videre. Dette hjelper, trenere, eldre dansere og erfarne foreldre med på konkurransen. Kan være veldig uoversiktlig for nye startere. Klassen under 11 år, har etter idrettsbestemmelser ikke lov å konkurrere/plasseres. De får poeng etter presentasjon, takt og utførelse. Dette blir tilgjengelig for trener i ettertid, slik at man da kan jobbe med forbedring. I denne klassen premieres alle på lik linje. I klassene over 11 år er det premiering til alle som når finale, maks 8 pr klasse). VIKTIGST AV ALT: vit hvilket nummer du har (noter gjerne i hånden slik at danser selv lærer å høre etter og følge med), HØR ETTER og gå på gulvet når du hører nummeret ditt bli ropt opp. Våre minste stjerner danser i Dansekarusell, under 6 år. Ingen nivå, ingen «konkurranse», bare gøy og masse oppmerksomhet.



Hva er dansen «min»?

Dansen danseren kaller MIN, er den dansen de bruker på konkurranse. I dansen har man et visst antall momenter som skal vises frem. Mellom momentene er det løpetrinn. Når man da har danset alle sine deler, så starter man på nytt og danserså lenge musikken spiller. Så dermed rekker du kanskje å danse dansen din 2-3 ganger mens du er på dansegulvet. Det er helt normalt.



Jeg har ikke drakt, kan jeg da danse?

Ja det kan du. For det første, man må ikke ha drakt. Det er helt frivillig. For det andre, så har man ikke lov å ha drakt i freestyle singel før man er på nivå 2. Så for alle som starter sin første konkurranse, så er det treningstøy som gjelder. Treningstøyet må ikke inneholde klubbens navn, eller ditt navn. Tøyet skal være ensfarget, og skal ikke ha store logoer etc. Det må også være uten bling og glitter. Sterke, klare farger som er godt synlig er lurt. Målet er å bli sett av dommerne. Man kan eks ha svart tights og gul topp, men IKKE gul OG svart topp, hvert plagg må være ensfarget. Om du er usikker, ta tøyet med på en trening og hør med trener om det er godkjent. I slow er det ikke så strengt, så her er det lov å bruke drakt/bling/glitter, også på lavere nivåer. Men fortsatt ikke logo, navn etc. Det er fra 01.01.2019 skjerpet inn på reglene ang bekledning. Spesielt i klassene under 11 år skal plagg være sømmelige, og dekke bryst, rumpe og underliv tilstrekkelig. Dette skjæres det også ned på ift eldre og mer erfarne dansere. Type ballettdrakt gir nå fort en advarsel. Så mange velger å bruke tights under.



Må jeg ha masse sminke?

Nei, dette og er helt valgfritt. Det er også strenge regler for sminke. Under 11 år skal man ikke være sminket. Fra 11-12 kan man ha litt sminke, men det skal være basic. Fra 12 år har man lov å sminke mer. Dette er ikke vanlig å gjøre før man er på 3.nivå. Sminken skal stå i stil med drakt. Så når man bruker enkel drakt/treningstøy er det penest med minimal sminke.



Hva bestemmer hvilket nivå man danser på konkurranse?

Alle starter som REKRUTT. Det er nivå 1. Om man er under 11 år, så er det trener som avgjør om man rykker opp til neste nivå. Over 11 år får plasseringer, og dermed poeng. Så etter hvert som manhar nok poeng, rykker man oppover. Her skilles også poeng fra vestlandsserien (regionale poeng) ogøstlandet nasjonal serie (nasjonale poeng). Trenere har stort sett full kontroll på dette. Nivå 1 – REKRUTT, 8 poeng Nivå 2 – LITT ØVET, 14 poeng for opprykk – ÅPEN KLASSE slow, 21 poeng for opprykk Nivå 3 – MESTER, 28 poeng for opprykk (her skal man ha hatt gode resultater på nasjonale konkurranser og, dvs østlandet). NIVÅ 4 – CHAMP, eget rankingsystem på nasjonalt nivå. De tre øverste rykker opp. Så her teller kun nasjonale konkurranser. NIVÅ 5 – ELITE, øverste nivå.



Hva med håret? Er det bestemmelser for det?

Nei, ingen fastsatte regler. Her er det sunn fornuft og trend som styrer. Det viktigste er at det skal være komfortabelt å danse med. Det er lurt å få håret vekk fra ansiktet, ettersom dommerne gjerne vil se alle de vakre smilene. På konkurranse stiller de fleste med høy hestehale. Omtrent midt oppå hodet. Håret i hestehalen kreppes gjerne, (så ja, kreppetangen fra 80 tallet kan tørkes støv av). Dersom man ikke har kreppetang, avtal med andre så kan det kreppes i hallen evt. Man kan også flette små fletter, og sove med dem over natten. Da får håret en fin bølgeeffekt.



Vi klarer ikke dette med hår og sminke selv, hva gjør vi?

Trenerne våre hjelper mer enn gjerne til med dette, og er som oftest tilgjengelige i hallen på konkurransene. Men avtal på forhånd, slik at de beregner nok tid til de som ønsker hjelp.



Hva om jeg glemmer dansen på konkurransen?

Det spiller ingen rolle. Dommerne kan ikke din dans. Det viktigste er at du prøver å ikke stoppe heltopp. Hopp over det du ikke husker. Gjør tingene om igjen. Kos deg og ha det gøy. Rekrutt er veldig lite skummelt. Det er helt normalt å gjøre feil, eller å glemme. Så det er bare å hive seg uti, og få erfaring. Dette er en av grunnene til at det øves en del på improvisasjon på trening.



Må man konkurrere?

Nei, det er helt valgfritt. Noen konkurrerer kun på vestlandet, noen kun på konkurransen som vår klubb normalt arrangerer på høsten, mens noen reiser jevnlig på Østlandet i tillegg. Vi har også dansere som aldri har konkurrert. Alt er lov, og dette er en individuell idrett, så dette styrer dere selv.Men vi kan røpe at det er utrolig kjekt å konkurrere, og mye mindre skummelt enn man kanskje tror. Veldig stas med fine premier.



Hvordan melder vi oss på?

Påmeldinger legges ut på dansing.no. Alle klubber skal nå bruke samme system, slik at allepåmeldinger fungerer på samme måte. Koster det noe å konkurrere? Ja, det er en startavgift pr gren. Denne er normalt 150 kr pr gren.


Hva er lisens, og må jeg ha det?

Konkurranselisens, alle utøvere som deltar i regionale og nasjonale konkurranser er pålagt å kjøpe en lisens. Dette gjelder fra og med det året utøveren fyller 11 år. Utøvere under 11 år er fritatt. Du kan enten kjøpe en årlig lisens eller en engangslisens for de konkurransene du deltar i. Sistnevnte gjøres i registreringsskjemaet/påmeldingsskjemaet for den aktuelle konkurransen.

Grunnlisens, alle medlemmer i Norges Danseforbund har en grunnforsikring gjennom sitt medlemskap i klubb. Barn fram til den dagen de fyller 13 år er forsikret (grunnforsikring) gjennom NIF sin barneidrettsforsikring. Dersom du ønsker å kjøpe den utvidede forsikringen som inngår i konkurranse-, dommer- og trenerlisensen må dette gjøres separat. Ved utvidet forsikring vil du ha meget gunstige avtaler ved eks skader som krever oppfølging fra fysioterapeut, eller i verste fall operasjon. Man slipper da å stå i kø i det offentlige systemet, dersomventetiden er lang. Anbefales virkelig for samtlige som konkurrerer jevnlig. Dette dekker også skaderpå trening. Den utvidede forsikringen kan innløses av alle fra man er 11 år. Dette ER innviklet. Spør gjerne om noe er uklart her.



Er det noe det er lurt å ha med i hallen på konkurranse?

Drikkeflaske med vann, fliseklemmer (for hår som glir ut av hestehalen), hårspray, masse hårstrikk (til hestehalen holder det ikke med med en strikk. Bruker ofte minst 3-5 for å få den til å stå litt opp),og sikkerthetsnåler (til å feste startnummer). Ellers selges det som oftest mat, drikke og kaker i hallene. Men er man kresen kan det være lurt å hamed noe med litt næring.